Интериорен дизайн - минимализъм в бяло

Интериорен дизайн – бялото, което не е скучно!

Минимализмът започва да се развива в началото на 20ти век, в отговор на крайно декоративните стилове, обхванали света. До ден днешен е предпочитан стил, както в архитектурата, така и в интериорния дизайн. Днес ще ви разкажа за един много кокетен и съвременен интериор, който разработих в, така често критикуваното, бяло. 
За да не се получават стерилни интериори в бяло е необходимо да търсим баланс между бялото и всички монохромни нюанси. В случая, в проекта е заложено на няколко нюанса на сиво, както и на естествени материали. Ако следите моите статии – винаги ще намерите съветът – “Използвайте естествени материали”. За да постигнете добър интериорен дизайн в бяло трябва умело да работите с нюанси, текстури и материали. Можете да потърсите помощ в черното за контраст, както и в камъка, като естествен материал, където – ако изберете бял камък винаги ще има характерни за него други цветове, които не може да намерите никъде другаде. Можете да добавите дърво или стъкло, които да допълнят композицията. Задължително търсете подходящи текстили, които да създадат уют. Завършете с искуство и растителност. Това ще ви даде една цялостна концепция за интериора.

Интериорен дизайн в бяло – Кухнята

Къщата, върху част от която работя, се намира в близост до град София. Разполага с еднопространствен хол с кухня и трапезария.  Макар, пространството да не е малко, разпределението на стените не позволва голяма кухня. Поради тази причина кухнята е  не просто малка – тя е малка, кокетна и отваряща пространството към себе си. Толкова кокетна и приятна стана, че ми напомня на тези красиви кухни, които гледаме по списанията. Единствената разлика е, че често се оказва, че проектите по списанията не са функционални. Тук кухнята е оборудвана с всичко необходимо за едно домакинство. Разполага с достатъчно шкафчета, както и всички необходими уреди. Ще бъде изработена от боядисан в бяло МДФ, а за гръб и плот ще се използва гранит. Плотът е завършващ елемент на кухнята, като “облича” и нейните краища. На снимката можете да видите това, на острова към кухнята. Контрастът на черното можете да видите в осветителните тела. Ако не харесвате кухни без дръжки, можете да изберете черни за този тип кухня.

Интериорен дизайн в бяло Интериорен дизайн в бяло

Интериорен дизайн в бяло – трапезарията

Продължение на кухнята е трапезарията в това голямо общо пространство. В нея навлиза острова към кухнята. Той е връзката между двете пространства. В случая няма високи столове към него, но винаги могат да бъдат добавени за бърза закуска. Тук освен камъка се появява и дървото като материал. Черното като помощен цвят можете да видите като крака на мебелите. Сивото – като текстил за столовете. Френските прозорци са подчертани с двуредни пердете в сиво и бяло, като черното се повтаря, като мотив, в корниза. Тук е моментът да обърна вниманието ви към бялото на стените. Това не е просто бял латекс. Тук е избрана бяла мазилка със зърнеста структура.

Интериорен дизайн в бяло
Интериорен дизайн в бяло

Интериорен дизайн в бяло – дневната

Последна, но не на последно място е дневната в този безкрайно мил за мен проект. Отново ще видите сивото, като текстил за дивана, както и дървесното за масата. В дневната се намира най-голямата стена в пространството. използвах я за своеобразна галерия. Много държа на изкуството в интериора. То дава живот на всеки дом и носи незаменима емоция.

Тук искам да ви дам още един съвет, който е ценен за мен. “Бъдете постоянни”. Когато изберете определени елементи и материали за част от пространството – продължете със същите и в другите части от него. За да направите един прекалено шарен интериор, без той да се превърне в кич, е нужно да имате много серизни знания по цветознание, както и по композиция. За това – изберете до 3 или 4 елемента, които можете да овладеете и създайте пространството си с тях. 

В тази дневна са продължени всички приниципи от кухнята и трапезарията. Ако сте в нов апартамент – най-вероятно и вие имате подобно, макар и по-малко или по-голямо пространство. Не се опитавйте да ги разделите. Това е трудно и изисква много знания. По-добре ги обединете стилово. 

И както винаги завършвам такива статии – ако имате затруднения – по-добре се доверете на професионалист, от колкото да се мъчите да постигнете нещо, което може да не се окаже вашия дом. 

Интериорен дизайн в бяло
Интериорен дизайн в бяло

Прочети още

Интериорен дизайн - малка дневна

Бъдете първи!

Абонирайте се за нашите статии и промоции!

Няма да ви занимаваме с глупости! Обещаваме. Прочетете нашите политики за поверителност!