Интериорен дизайн на малка дневна

Малка дневна – голямо предизвикателство за интериорния дизайн

Много от нас  живеем в големия град, където апартаментите разполагат с малки и предизвикателни за интериорния дизайн пространства. Да се справим с всяко едно от тези пространства е нелека задача. Все повече хора се обръщат към мен с молбата да помогна за едно такова – сложно, малко пространство. Трудно се решават цветове, композиция и обеми, когато не си се сблъсквал с това – дори да е за малкия ти нов дом. А домът е не само четири стени. Домът е място където споделяме най-съкровенните ни моменти и емоции. Днес ще ви разкажа за една дневна, която прилича на вашата.

 

Началото – малката дневна и нейният голям интериорен дизайн

Потърси ме младо и много лъчезарно семейство, което има нужда от помощ за дневната си. Бяха минали през всички фази на размисъл относно пространството им и не можеха да стигнат до консенсус, който да удовлетвори и двамата. Когато отидох на първа среща  ме посрещна много приятна двойка, която просто беше стигнала до задънена улица в процеса на интериорен дизайн за своя дом. Единственото което знаеха беше къде е мястото на телевизора. Все пак имахме начална точка. Веднага започнах работа и им предложих няколко варианта на разпределение – като един от тях беше продиктуван от тяхно искане, а този, който смятах за най-добър от практиката ми. Когато видите вариантите изчертани на една лесно разбираема схема – много по-добре се ориентирате в интериора. Важно е да ви се даде една добра, мащабна и вярна схема, която е изпълнима. Разпределението и зонирането, за които говоря в почти всяка моя статия са безценни. Винаги съм казвала – без добра организация на пространствата – няма добра архитектура или дизайн. Колкото и красиви цветове и текстури да сложим. Така избрахме едно наистина добро разпределение, което предлага светла трапезария, кокетна дневна и много красив модул за телевизор, който едновременно предлага място за съхранение, но и не затваря пространството в тази иначе малка, но светла дневна.

Интериорен дизайн - малка дневна
Интериорен дизайн – малка дневна

Интериорен дизайн на дневна – градски стил и съвременно звучене

Малката дневна, върху която работя се намира в стара сграда в центъра на София. Сградата носи духа на 40-те години и не трябва никога да забравяме контекта, в който се намираме. Много е важно да се съобразим с историческата стойност на мястото и да отдадем нужното внимание в интериора. Интересно е съчетаването на средата с вкуса и нравите на новите обитатели на жилището. Винаги ми е носело наслада да съчетавам всички аспекти на интериорния дизайн и да достигам до един краен резултат, който не само се харесва на клинетите ми, които вече са и приятели, но и да предполага, че интериора ще се експлоатира дългосрочно. „Сега“ в интериора за мен е пресечна точка на настояще, минало и бъдеще. Търся съвременно решение, отразяващо духа на мястото, с поглед в бъдещето, където ще се случат всички магични моменти на хората, които ще обитават пространствата, по които работя.

Интериорен дизайн - малка дневна
Интериорен дизайн – малка дневна

Интериорният дизайн, когато няма нито едно правоъгълно помещение

Забавна част от работата ми е, че обикновенно ме викате, когато пространството ви е със сложна форма. Такъв е и случаят тук. Разполагаме с готова кухня, малка дневна, преходно фоайе и антре – всичко това в едно общо пространство под формата на буквата П. Признавам, че имаше момент на творчески блокаж, тъй като трябваше да се съобразят много фактори в един доста мъничък интериор. Но както казва един мой преподавател – ако няма криза в един проект – той няма как да стане добър. Така – след няколко безсънни нощи се роди интересен тв модул, който предлага доста място за вещи, седи елегантно и съвременно и създава уют. Създадох стъклени етажерки, които буквално изчезват, в пространството, създават отворена композиция и предлагат място за показ на вещи, които бихте искали да виждате всеки ден. Съчетах ги със затворен и тъмен модул, в който могат да се скрият всички книги, документи и вещи, които не се ползват непрекъснато. Жилището разполага с преходно фоайе, което обемно е част от хола, но функционално не може да се ползва към дневния тракт. Това пространство е и единственото, където могат да се съберат многото книги, куфари и други вещи в жилището. Това го превърна в следващото предизвикателство. Визуалната връзка с дневната не може да се пренебрегне. Същевременно всеки сантиметър, в който да се събере още някоя вещ е ценен. Така се роди една специфична мебел – библиотека-гардероб-етажерка, с огледало. Тази мебел може да изглежда семпло на първо четене, но функцията и концепцията в нея са много важни за цялостното възприемане на интериора.

Интериорен дизайн - малка дневна
Интериорен дизайн – малка дневна

Последна мебел по поръчка, но не на последно място е портмантото. Тук заложих на акцентиращия коралов цвят, който срещаме и в столовете. Тази мебел е ценна и добре дошла във всеки дом. Място да седнете да се обуете, пространство за чанти и обувки, малка ракла за зимните обувки лятото и обратното. Всичко това в непосредствена близост до входа.

Интериорен дизайн - дневна
Интериорен дизайн – дневна

Цветова композиция и цялостна концепция

След като преминахме през всеки важен аспект от този интериорен дизайн – нека ви разкажа как всичко това става едно цяло. Архитеткурата е като един от онези 3д пъзели, които купуваме за забавление. Когато и последното парченце си дойде на мястото можем да видим цялата картинка, но не и по-рано. Тук черешката на тортата са златните акценти и кораловия цвят. Те са все по-търсени в интериорния дизайн, но са изключително капризни. Не трябва да се прекалява с тях. За да успеете да ги овладеете ви трябва опит, който се гради във времето. Смели и интересни акценти се получават с правилната употреба на акцентиращи цветове и текстури. Но, както пише в началото на филми с каскади „не опитвайте това у дома“. Доверете се на професионалист, когато решите да имате смело решение. Трудно е за овладяване и рискувате да прекалите и да прекрачите границата на кича. В този интериорен дизайн съчетах контрастиращите си коралово и сиво, със неутрално дървесно, и силно акцентиращо златисто. Всичко това създава един интериор, който създава чувство за лукс, но и за уют. Рискът в този интериор донесе едно много кокетно решение, с усещане за градски шик. Пространството доби съвременен и младежки вид, но запазва спомена за кокетните малки улички и красиви пространства на София в средата на 20ти век. Леки и приятни са елементите на интериора, отворени към светлината на южното изложение. Светлите стени, които остават неакцентиращи отварят допълнително интериора, който може да се допълни с няколко картини – там където ни липсва още малко цвят.

Интериорен дизайн - малка дневна
Интериорен дизайн – малка дневна

Не забравяйте да:
Разгледате още от нашите проекти в “Галерия”!
Научите с какво можем да сме полезни на Вас в Услуги!
И не на последно място – разгледйате нашите специални предложения!

Прочети още

Интериорен дизайн - малка дневна

Бъдете първи!

Абонирайте се за нашите статии и промоции!

Няма да ви занимаваме с глупости! Обещаваме. Прочетете нашите политики за поверителност!