Уникален интериорен дизайн на хол - 4 начина да го постигнем!

Интериорен дизайн на хол – 4 съвета как да имаме неповторим дизайн

I.Интериорен дизайн на хол – как да оргазнираме пространството?

Организация, организация, организация! Това е първото нещо, което правим. Зонираме пространството, разпределяме функциите и след това избираме цветове и мебели. Не е ли организирано правилно пространството – колкото и красиви да са мебелите и цветовата схема – пак дневната ще седи разхвърляна и десинхронизирана.

Интериорен дизайн на хол
Интериорен дизайн на хол

Зонирайте дневната на необходимия брой зони:
        1. Зона почивка
       2. Зона хранене
       3. Кухня
      4. Домашен офис

Нека преминем през всяка една от зоните и дадем малко полезна информация за организацията на пространството

 1. Зона почивка:
  Организирайте красива и уютна зона с мека мебел, библиотека, телевизор и пр. Не претрупвайте дневния кът с мебели. Изберете диван и табуретки или ъглов диван. Не купувайте излишни, големи мебели, които да затварят пространството. Купете малка библиотека или етажерка, на която да дърижите игри, книги и неща, които могат да забавляват семейтвото ви, в зависимост от общите интереси. Организирайте добро пространство за телевизора. Можете да обедините библиотеката с телевизора или да я организирате отделно.
  Дневната е огнището на дома. Някога хората са ползвали жив огън, който ги е събирал – днес – съвременния човек има библиотеки, които да греят душата, настолни игри, които да събират семейтвото, та дори и телевизор, на който заедно гледат филми и се развличат от ежедневието. Тази многопластовост на функционалнотта на дневната я прави един от центровете на дома. Погрижете се да е уютна и удобна. Добре е да е на светло място, където да може да се забавлявате заедно и да прекарвате качествено време със семейството си. Какъвто и стил да изберете – търсете уют и мекота в тази зона.
   Интериорен дизайн на хол
  Интериорен дизайн на хол
 2. Зона хранене:
     Изберете голяма или разтегателна маса за хранене и удобни столове. Не подценявайте удобството в зоната за хранене. Масата е мястото, на което семейството се събира най-често и е от основна важност за целия дом.  Масата за хранене е не само място, на което се събира семейството, но и официална част от дома. Там се посрещат гости и естетическото оформление на тази зона е от изключителна важност. Не подценявайте качеството на мебелите. По-добре е веднъж да купите качествена маса, която да ви служи дълги години, от колкото да купувате често нови мебели.
  Интериорен дизайн на хол
  Интериорен дизайн на хол
 1. Кухня:
  Често в новото строителство в България отделете голямо внимание на правилното зониране на самата кухня и уредите в нея. Ако тя е част от дневната – интегрирайте я максимално, така че да не се отделя като стилистика и цветово оформление. Най-популярни, като материал, тук са плоскостие. С тях – МДФ или ПДЧ можете да постигнете голямо разнообразие от цветове и стилистилки в кухнята. Бихте могли да изберете и масивни мебели. Всеки от тези материали имат своите плюсове и минуси, но за тази статия по-важно е да кажем, че със всеки един от тях можете да постигнете единност на пространството. Организирайте кухнята функционално, така че процеса на готвене да протича максималхо удобно и да не се „въртите“ излишно из кухнята.
  Интериорен дизайн на хол
  Интериорен дизайн на хол
  4. Работно пространство:
       Често в пактиката ми се случва –клиентите да искат да имат и работно пространство у дома. Все повече хора вършат служебните си задължения от домашна обстановка. Това налага и разработване на добри условия за труд у дома. Малкият Ви домашен офис трябва да бъде както функционален, така и уютен. Съобразете осветеността на работното си пространство. Нека то бъде – както на светло така и не на пряка слънчева светлина. Така ще виждате по-добре на монитор, а и все пак ви трябва естествена светлина за едно добро работно място.
  Интериорен дизайн - офис - 2
  Интериорен дизайн – офис – 2


II. Цветове и стилистика
    Тъй като дневното помещение е с доста функции – често в интернет може да видим неща, които ни харесват, но занасяйки различни артикули вкъщи, да установим, че не си подхождат. Поради тази причина – изберете една основна тема на дневното пространство, ако можете – изберете единна тема за целия дом. Нека мебелите са в една стилистика, а цветовете са правилно композирани. Търсете баланс – не избирайте прекалено много ярки цветове. Изберете един или два такива и останалите – пастелни ирелаксиращи. Не забравяйте, че цветовете влияят на психиката. Ако можете – направете си moodboard. Снимайте неща, които харесвате и ги композирайте на едно малко пано. Така ще можете да добиете реална представа за елементите в дневната и тяхното взаимодейтвие. В тази статия няма да навлизам в дълбочина за цветовете. Скоро ще има още статии на тема цветове във всяка стая или функционална зона. Ще разработя серия за различните зони в дневната.

III. Единност на пространството

Както споменах и по горе – дневната в съвременното жилище е едно мултифункционално пространство, което изисква голямо внимание. Основния съвет, който ще дам в тази статия е – не работете на парче. Вече сте разделили пространството, като сте го зонирали. Определиели сте функционалното разпределение и сте намерили място на всяко от тях. Избрали сте правилните мебели, стилистика и цветове. Разработили сте текстурите и сте определили кое ще е релаксиращо и меко и кое ще е твърдо и стабилно. Намерете баланс в цялото пространство и запазете единна концепция. Не надребнявайте елементите. Работете „наедро“ и с внимание към детайла. Избирайте малко, но качествени мебели. Не са ви необходими много, а по скоро няколко, но функционални. Опишете целия набор от мебели, елементи и размери. Разпределете ги. Ако не можете на ръка – използвайте някой безплатен софтуер за домашна употреба. Така ще придобиете релана представа какви пространства сте усвоили и какви остават. Не забравяйте, че ви трябва и транзитно пространство. Не запушвайте ходовите линии и не претрупвайте пространството.

IV. Нужен ли ми е специалист – архитект/дизайнер

               Ако все пак сметнете, че това е сложна за вас задача – потърсете специалист. Не забравяйте, че в дневната и кухнята има най-много мебели по поръчка и е добре да се консултирате със специалист, поне за корпусната мебел. Възприятието на дневното пространство е много ценно в дома, тъй че, ако сметнете, че имате визия, но не можете да я постигнете сами – изберете профеисоналата помощ. Ако апартамента ще се ремонтира основно и никога не сте правили това, или ще бутате стени – тогава винаги предпочитаме да ви посъветваме да намерите архитект. Има стени, които можете, а има и такива, които не можете да бутате. Има такива, които изглеждат, сякаш не могат да се бутат, но всъщност имат неносещи елементи. Когато правите такива преустройства – най-отговорно е да се доверите на хора, които са правили това.  Понякога дневната е с много сложна геометрия и е трудно решенията за нея да се вземат от непрофесионалист. Освен всичко това – архитектите са запознати и със сградните инсталации и могат да ви дадат адекватен съвет, за това къде може и къде не може да се организира кухня, да се поркара канал, вода и прочее, така че – да нямате проблем с инсталациите в бъдеще. Ако решите да се възползвате от услугите на проектант – ние сме насреща. Информация за нас можете да разгледате в другите страници на сайта ни. Надявам се, че този текст е бил от полза и, че съм била полезна.
арх. Николина Сергиева

Прочети още

Интериорен дизайн - малка дневна

Бъдете първи!

Абонирайте се за нашите статии и промоции!

Няма да ви занимаваме с глупости! Обещаваме. Прочетете нашите политики за поверителност!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *