Интериорен дизайн - детската стая и как да я организираме

8 съвета за това как да организираме детската стая в интериорния дизайн
1. Местоположение и функция на детската стая:
Детската стая е една от най-мултифункционалните в дома. Поради тази причина е и една от най-приятните за работа и интересни от гледна точка на интериорен дизайн. Тя обикновено се намира в нощния тракт, но същевременно е място, където децата прекарват много време и играе роля на дневно пространство за тях. Поради тази причина, когато се проектират големи еднофамилни жилищни сгради, се проектират и стаи за игра или работа, които са в близост до детската спалня. В апартаментните сгради обаче, такива отделни стаи не се предвиждат. Това предполага, че детската стая съвмещава тези функции и налага да се разработват добри концепции за интериорен дизайн, които да са удобни и забавни за децата, които ще използват стаята.

Интериорен дизайн - детска стая в бяло
Интериорен дизайн -детска стая

2. Зониране и разработка на места за работа и игра в детската стая

Поради тази мултифункционалност на детската стая, тя се нарича стая, а не спалня. Когато изработваме проект за интериорен дизайн за детска стая отделяме много внимание на правилното й зониране. В зависимост от възрастта на децата и времето, в което няма да се реновира отново детската стая, се работи по правилния избор на дейности, които ще се случват там. Разработват се зони за работа и за игра.

Детска стая - зониране на пространството
Детска стая – зониране на пространството

3. Зона – работа в детската стая:

В зоната за работа в детската стая е много важно да се организира правилно осветление. Както естествено, така и изкуствено. Често на децата се налага да учат в тъмната част на денонощието, тъй че – правилното изкуствено осветление е от изключителна важност за здравето на децата. Изборът на правилно бюро и работен стол също е от основно значение. За по-малките деца може да се организира малко бюро и столче, а за по-големите е нужно да се избере удобен и ергономичен стол, тъй като децата прекарват доста време над учебниците.

Интериорен дизайн - Деткса стая в къща от Night Fox design
Интериорен дизайн – Деткса стая в къща от Night Fox design

4. Зони – сън и игра в детската стая:

Поради мултифункционалността на детската стая, определене зона сън и зона игра.
В детските стаи предпочитам да разпределям леглата, с максимална площ залепена за стената. Така остава максимално много пространство, което да се използва за игра. В един от примерите, които съм подбрала тук, стаята е изключително малка и изисква отношение към детайла и правилното позициониране на всеки елемент от нея. В една сложна мебел намира място гардероб, етажерка за играчки и книжки и двойно легло. Пред нея пък е оставено максимално много пространство за игра. Тази мебел е позиционирана в най-топлата и същевременно в най-тъмната част от стаята. Това дава възможност за правилно осветяване на стаята и в бъдеще – за организиране на места за работа. Така стаята може да се ползва от децата, както сега – когато са във възраст “детска градина”, така и, когато и двете деца станат в училищна възраст. Пространстовото за игра е доре да се маркира от килим или друга топла и мека настилка, която да предотврати, както нараняване, така и изтиване на децата. Отново е нужно да погледнам към здравословните материали, като естествени килими или мека настилка, която – макар и не от естествени материали, е много лесна за поддръжка и почистване.
Леглата, както споменах и по-горе – е добре да се позиционират с максимално много площ, в контакт със стена. По възможност е добре да не се допират до външни стени, тъй като те са винаги по-студени и са предпоставка за по-лесно разболяване на децата.

Интериорен дизайн - детска стая - интериорен дизайн от Night Fox Design
Интериорен дизайн – детска стая в бяло – интериорен дизайн от Night Fox Design

5. Съхранение и гардероби

Не трябва да забравяме, че децата имат много вещи. Трябва да се предвиди адекватно и достатъчно голямо място за съхранение. Същевременно тези мебели не трябва да заемат много от мястото за игра или за работа. Това предполага, гардеробите и библиотеките да се позиционират по протежение на стените, във максимално тъмна част от пространството. С това се завършва мебелирането на детската стая.

Интериорен дизайн - детска стая - детайл
Интериорен дизайн – детска стая – детайл

6. Осветление

Освен осветленитето на работното място в детскта стая, много внимание трябва да се отдели и на останалата част от осветлението. То се дели на основно и второстепенно. И двата вида осветление са еднакво важни за стаята. Основното е с по-силна светлина и предотставя по-голямата част от изкуствената светлина в стаята. Неговата функция е да даде достатъчно силна светлина. Тъй като децата четат на различни места в стаята си – това осветление трябва да е достатъчно за тази цел. Второстепенното осветление представлява осветлението на леглата, както и това на работното място. За осветлението на леглата важи същия приницип, като при това на работното място. То трябва да е достатъчно за вечерна работа. Разликата е, че нощното осветление трябва да е ненатрапчиво, за да не пречи, ако има втори спящ в стаята. За малките деца нощното освеление е необходимо, от психологическа гледна точка. Децата заспиват по-лесно на лека светлина. Така те се чувстват по-сигурни.

Интериорен дизайн - деткса стая в бяло - 3
Интериорен дизайн – деткса стая в бяло – 3

7. Цветово оформление на детската стая

Цветовите комбинации в детската стая са много важни. Когато подбираме цветова схема в интериорния дизайн на детска стая, винаги взимаме предвид психологическото въздействие на всеки един цвят. Правилното количество пастелни и ярки цветове и комбинацията между тях е от основна важност. Акцентиращи са ярки, а основни – пастелни цветове.
Когато стаята е малка – подбирайте светли цветови комбинации. Те отварят пространтвото и създават простор. Не прекалявайте с много цветове. Иберете до три цвята и ги комбинирайте. Комбинирайте меки и твърди материали. Избягвайте чупливи предмети и търсете баланс между дребни играчки, възглавнички и твъди мебели и интериорни бои.

Интериорен дизайн - цветови комбинации
Интериорен дизайн – цветови комбинации

8. Оформяне на плана на стаята

Оставете максимално много свовбодно място. Децата са много активни имат нужда от пространство за игра. Игрите, от своя страна, изискват свободно пространство за тичане, създаване на нови пространства от самите деца – строене на фортове, къщи за кукли, писти и прочее. Всяко дете обича да създава свой собствен свят. В детската си стая то има нужда от пространство, където да изгради своя въображаема вселена.
Опитайте се да позиционирате всички мебели покрай стените. Така щш оставите повече място за игра, а стаята ще изглежда по-подредена. Изберете по-големи гаредероби. Когато имате повече пространство за съхранение няма да имате вещи, които да не знаете къде да приберете многото вещи и играчки, които децата имат.

Не забравяйте да харесате страницата ни и да се присъедините към групата ни във фейсбук!

https://www.facebook.com/nightfoxdesignsofia/
Изкуство и интериор – Night Fox Design

Прочети още

Интериорен дизайн - малка дневна

Бъдете първи!

Абонирайте се за нашите статии и промоции!

Няма да ви занимаваме с глупости! Обещаваме. Прочетете нашите политики за поверителност!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *